Tugas dan Tanggung Jawab Pekerjaan Rating Kapal

0
527
views
sumber: google.co.id

Profesi rating kapal berbeda dengan perwira. Rating kapal sendiri ialah jabatan penunjang kapal atau bawahan. Ada juga yang menyebut rating sebagai ABK. Rating dalam kapal sendiri dibagi menjadi 3 variasi rating kapal menurut daerah bekerjanya. Pertama ialah rating deck yang bertugas di deck department pada kapal. Rating deck ini juga terdiri dari 4 jabatan ialah juru mudi, bosun, mistri, dan kelasi.

Kedua ialah deck engine yang berprofesi di komponen engine department atau kamar kapal. Rating deck ini juga dibagi menjadi 4 jabatan ialah mandor, oiler, fitter dan wiper. Terakhir ialah rating catering yang berprofesi di dapur atau berprofesi untuk memasak di atas kapal. Rating catering ini dibagi menjadi 3 jabatan ialah cook, chief cook dan messboy.

Inilah tugas dan tanggung jawab profesi rating kapal

1.            Rating deck

Dalam rating deck yang pertama ialah bosun adalah kepala kerja ABK deck yang juga menjadi rating yang cukup berpengalaman. Bosun ini berprofesi secara segera di bawah arahan dari chief officer dimana bosun ini juga telah lewat profesi seperti juru mudi. Berikutnya ada mistri yang ialah ABK deck dengan profesi seperti sounding tangki-tangki, air ballast, air tawar.

Sama halnya dengan bosun, mistri ini berprofesi di bawah arahan dari chief officer. Ketiga ialah juru mudi yang ialah rating yang ikut serta dinas jaga dan kerja harian di bawah bosun. Terakhir ada kelasi ialah pelaut pemula yang juga ikut serta kerja harian dengan bosun.

2.            Rating engine

Dalam rating engine yang pertama ada mandor yang ialah rating yang telah berpengalaman dalam berprofesi di bidang mesin kapal. Mandor ini berprofesi secara segera dari arahan second engineer.

Dimana mandor ini telah pasti pernah mengerjakan profesi dengan jabatan dibawahnya seperti oiler dan wiper. Mandor disini bertugas untuk memberikan tugas, memberi arahan dan memeriksa bawahannya.

Kedua ialah fitter yang ialah ABK engine yang tugasnya berkaitan dengan las-mengelas. Ketiga ada juru minyak atau oiler yang tugasnya mengerjakan dinas jaga. Kecuali itu, oiler juga ikut serta kerja harian di bawah mandor. Terakhir ada wiper yang ialah pelaut pemula. Sama halnya dengan oiller, wiper ini juga meniru kerja harian di bawah tanggung jawab mandor.

3.            Rating catering

Dalam rating catering atau di komponen dapur terdapat chief cook yang menjadi kepala koki. Koki hal yang demikian ialah orang yang telah berpengalaman di bidangnya. Tugas dan tanggung jawabnya ialah untuk menyiapkan makanan bagi kru yang lain. Koki kepala juga membawahi pelayan dan koki dua. Profesi koki ini dibawahi secara segera oleh nakhoda atau perwira.

 ialah tulisan mengenai profesi rating kapal yang mungkin perlu Anda kenal kalau sedang mencari lowker pelaut.

Sumber: jobpelaut.com